DESCRIERE PRODUS
Pregătirea microdozării de agaric muscă și caracteristicile sale
Colectarea corpurilor de fructificare a agaricului muscă roșie se efectuează în perioada vară-toamnă manual în cutii sau coșuri ventilate pentru a preveni degradarea în timpul transportului, numai pe vreme ploioasă. Sunt supuse colectării numai pălăriile roșii, deschise complet, colorate uniform, fără semne de vierme sau alte daune ale cărnii. Nu este permisă colectarea pălăriilor nedeschise, pălăriilor care prezintă semne externe de deteriorare a plăcilor de către ciupercile de mucegai. Pălăriile portocalii sau galbene nu au voie să fie strânse din cauza lipsei de muscarufine. Capacele colectate sunt stivuite cu plăci în jos pentru a evita contaminarea lor și, de asemenea, cu o înălțime de cel mult 12 straturi pentru a preveni zdrobirea și eliberarea sucului, ceea ce poate duce la epuizarea compoziției organice. Timpul de transport nu depășește 12 ore, temperatura în timpul transportului este de 5-25°C.
Pregătirea agaricului de muște pentru microdozare are loc în mai multe etape. La livrarea din pădure, pălăriile sunt curățate de resturile forestiere cu o perie și șterse cu un burete umed. Spălarea pălăriilor este strict interzisă, deoarece poate duce la spălarea pigmentului roșu muscarufin, care are proprietăți antibiotice! Pălăriile decojite sunt plasate într-un uscător la temperatură joasă cu o alimentare uniformă de aer cald și uscate la 35 ° C până când umiditatea este redusă la 40%. Pălăriile uscate se pun în pungi sigilate și se pun în congelatoare la o temperatură de -18/-20 ° C timp de două zile. Acest lucru este necesar pentru distrugerea membranelor celulare chitinoase de către cristalele de apă care cresc în interiorul celulelor. Substanțele active ale materialului cu membrane celulare rupte sunt absorbite de corpul uman mult mai ușor în comparație cu materialul de uscare convențională cu pereții celulari intacți. Pălăriile înghețate sunt îndepărtate din pungile sigilate, plasate într-un uscător la temperatură scăzută cu o alimentare uniformă de aer cald, iar uscarea finală se efectuează la 80 ° C până la uscarea completă (4-12 ore). Umiditatea materialului finit - nu mai mult de 8%. Capacele uscate ale fiecărui lot sunt supuse controlului selectiv de laborator pentru detectarea xenobioticelor și a nivelului de substanțe active.
Prima etapă a procesării este detoxifierea capacelor de agaric muscă roșie. După ce au fost scoase din congelatoare, ciupercile sunt supuse uscării finale la 35 °C. Capacele uscate de agaric muscă roșie sunt așezate într-un singur strat în pungi respirabile și depozitate într-un loc întunecat la temperatura camerei timp de 2 luni, supunându-le unor influențe suplimentare, care fac parte din propria metodologie. În acest timp, acidul ibotenic trece în muscimol, iar conținutul de muscimol se normalizează. Capacele detoxificate ale agaricului muscă roșie sunt supuse unui tratament cu unde scurte (diatermie) și inductotermie pe un aparat de tratament cu ultrasunete. Ca urmare a prelucrării și încălzirii, crește producția de complexe polizaharide ale ciupercii, care îmbunătățesc metabolismul, susțin sistemul imunitar, au proprietăți antiinflamatorii și normalizează multe procese fiziologice din corpul uman. Capacele prelucrate sunt măcinate într-o moară de tăiere de tip vertical până la stadiul de pulbere cu o dimensiune a particulelor mai mică de 1 mm. Pulberea este ambalată în ambalaje sub vid imediat după producere (pastrarea pulberii mai mult de 1 oră nu este permisă).
Principalele substanțe active ale corpurilor fructifere ale agaricului muscă roșie sunt:
- beta-glucani - imunomodulare, imunitatea specifică și nespecifică crescută; efecte antitumorale, antiinflamatoare, antioxidante și (normalizante) asupra sănătății generale; efect tonic general;
- fucomanogalactan - efect antiinflamator, antitumoral, antioxidant și analgezic;
- muscarufin (pigment roșu al pielii capacelor) - efect antibiotic (antibacterian);
- macro- și microelemente (K, P, Zn, Se) - creșterea imunocompetenței organismului, a activității fiziologice generale, a biosintezei vitaminelor;
Muscimolul este o substanță psihoactivă care joacă rolul de psihocorector și nootrop în microdoze.
Ca urmare a microdozării de agaric muscă roșie, somnul se normalizează în 2-3 săptămâni (inclusiv insomnia dispare). În același timp, capsula de dimineață funcționează ca un stimulent (analog cafelei), iar capsula de seară funcționează ca un sedativ ușor (aceasta este asigurată de proprietatea modulantă a polizaharidelor agaric muscă roșie). Depresia dispare, apare o atitudine pozitivă, stările limită sunt nivelate. Rezistența la bolile bacteriene și virale crește (majoritatea subiecților și observați nu se îmbolnăvesc pe toată perioada de utilizare), manifestările alergice scad sau dispar. Durerile musculare și articulare dispar. Activitatea fizică și mentală crește, capacitatea de lucru și capacitatea de a procesa cantități mari de informații cresc. Sentimentul de oboseală constantă dispare, mai ales în rândul lucrătorilor de birou. În cele mai multe cazuri, pofta de alcool și fumat scade până la abandonarea acestor obiceiuri. Medicamentul are antip
Proprietăți farmacologice și medicale
Corpurile fructifere ale agaricului muscă roșie care au suferit detoxifiere sunt sigure pentru sănătate. Toxinele sale (acid ibotenic, muscimol) sunt solubile în apă și fierb, iar apoi scurgerea decoctului va detoxifia agaric-muscă. Un instrument de detoxifiere și mai eficient este uscarea la temperatură înaltă (peste 60°C) (care este ceea ce folosim atunci când pregătim suplimentul), deoarece uscarea facilitează conversia acidului ibotenic în muscimol, care este distrus în mod natural în timpul depozitării cu acces la oxigen. . După cutare sau cutare metodă de detoxifiere, ciuperca devine comestibilă; atitudinea față de aceasta ca fiind extrem de otrăvitoare se datorează fenomenului de părtinire culturală, așa cum au raportat majoritatea micologilor moderni de frunte.
Corpurile fructifere ale agaricului muscă roșie conțin o gamă completă de ingrediente active (polizaharide, glicoproteine, ergosterol, triterpenoide, aminoacizi, acizi grași și alți acizi organici, antibiotice, vitamine, minerale și microelemente), care asigură general fiziologic, normalizator și efecte protectoare, servesc ca un supliment nutritiv al dietei, similar multor alte ciuperci medicinale.
Polizaharidele bioactive ale agaricului muscă roșie sunt reprezentate în principal de beta-D-glucani. Beta-glucanii sunt printre cele mai studiate polizaharide ale ciupercilor. Peste două mii de articole științifice sunt dedicate studiului activității lor normalizatoare și terapeutice, inclusiv cele pentru agaric muscă roșie. Acțiunea beta-glucanilor este asociată cu imunitatea înnăscută, care este responsabilă pentru capacitatea sistemului imunitar de a recunoaște rapid și de a răspunde la invazia de protozoare patogene, viruși, bacterii, ciuperci, radicali liberi periculoși, toxine etc. organismul uman, beta-glucanii acționează ca modulatori puternici ai răspunsului biologic prin activarea sistemului imunitar. Ele joacă același rol important în imunologie ca și penicilina printre antibiotice. În ceea ce privește nutriția, beta-glucanii se dizolvă sub influența enzimelor și a microflorei intestinale în cecum și funcționează ca prebiotice.
O alta dintre polizaharidele active ale agaricului musca rosu este fucomanogalactanul, care are efecte antiinflamatoare, antitumorale, antioxidante si analgezice.
Agaric musca contine ergosterol, un precursor al vitaminei D2. Vitaminele D sunt esențiale pentru crearea de noi celule ale pielii și pentru creșterea normală a oaselor, dinților și părului. Aceste vitamine reglează metabolismul celular și ajută, de exemplu, la controlul psoriazisului. S-a demonstrat că vitamina D ajută la maximizarea efectelor benefice ale terapiilor antioxidante și ale medicamentelor oncologice și ajută la protejarea împotriva apariției simptomelor sclerozei multiple. Deși vitamina D3 umană este semnificativ mai activă decât ciuperca D2 și are un efect mai lung, vitamina D2 este totuși un element extrem de important și benefic pentru noi.
Corpurile fructifere ale agaricului muscă roșie sunt bogate în substanțe de balast. Fibrele alimentare conținute în ele (glucani, heteropolizaharide, peptoglucani, chitină etc.) sunt componente alimentare care nu sunt digerate de enzimele digestive ale corpului uman, ci sunt procesate parțial sau complet de microflora intestinală benefică, cu excepția chitinei, care nu este procesat nici măcar de bacterii. În corpurile fructifere ale agaricului muscă roșie, există două tipuri de fibre alimentare: solubile în apă și insolubile în apă. Fibrele solubile (glucanii) joacă rolul prebioticelor. Ele sunt ușor absorbite de flora bacteriană a colonului și transformate în gaze și subproduse active fiziologic. Fibrele alimentare insolubile sunt saturate cu apă de-a lungul trecerii tractului gastro-intestinal și facilitează mișcările intestinale.
Corpurile fructifere ale agaricului musca rosie contin vitamine, minerale si oligoelemente necesare functionarii normale a organismului uman, mai ales in perioadele de stres.
Utilizarea agaricului muscă roșie detoxificat conform metodei noastre ca supliment alimentar în cantitate care nu depășește 1 g pe zi este sigură și utilă în ceea ce privește activarea proprietăților protectoare ale organismului, normalizarea proceselor fiziologice generale ale acestuia, efect tonic, ca un supliment alimentar valoros, care, printre altele, conține substanțe active vitamine, minerale, oligoelemente și prebiotice, pentru prevenirea bolilor bacteriene.
Fungoterapie
Pe teritoriul Eurasiei, agaric musca rosie este folosit in mod traditional de aproape o mie de ani ca remediu medicinal, normalizator, tonic si foarte hranitor. Infuziile și compresele din această ciupercă ajută la vindecarea rănilor, vânătăi, reumatism, boli gastrice, boli ale sistemului circulator și nervos, tumori ale glandelor, tuberculoză și o serie de alte boli și afecțiuni dureroase. Agaric muscă roșie detoxificată (fiert dublu sau uscat la temperatură înaltă) este o sursă comună de nutriție normalizată în multe regiuni. Încă din Paracelsus în secolul al XVI-lea a recomandat agaric muscă roșie ca tonic general, un remediu pentru diabet și pentru prevenirea tuberculozei.
Vindecătorii tradiționali fac preparate din agaric muscă roșie pentru cei care suferă de spasme ale vaselor de sânge, scleroză a creierului, amigdalita cronică și boli atât de grave precum coreea și epilepsia, diferite forme de cancer și tuberculoză.
Extern, agaric-muscă este de obicei folosit sub formă de unguent sau infuzie și este utilizat pentru tratarea ulcerelor, abceselor, arsurilor și degerăturilor, tumorilor externe și ulcerelor canceroase, bolilor de piele, inclusiv eczeme. De asemenea, unguentele și infuziile ajută la durerile de mușchi, oase, articulații, zona lombară și la depunerea de săruri, cu multe afecțiuni oculare. Agaric-muscă are o proprietate foarte puternică de vindecare a rănilor. În cazul utilizării cosmetice, se pune accent pe următoarele proprietăți principale ale agaricului muscă roșie: capacitatea de vindecare și regenerare a rănilor (cu efect analgezic), lupta împotriva infecțiilor fungice ale pielii și a altor boli ale pielii, precum și capacitatea de a eficient elimina celulita "coaja de portocala".
Produse industrial pe bază de creme cosmetice cu agaric muscă roșie sunt folosite împotriva dermatomicozei, cu vene varicoase, îndepărtează "plasa" varicoase, sunt eficiente pentru bolile de piele; ca remediu anticelulitic, ameliorează pielea de efectul „coajă de portocală”, reduc și vindecă vergeturile, fac pielea netedă și elastică.
Pentru uz intern, populația folosește tinctură de alcool sau vodcă, infuzii de apă și decocturi („ceai de agaric muscă”). Gama de indicații este vastă, cum ar fi mușcături dureroase de animale nevindecatoare, ulcere, dureri de dinți, eructații, salivație excesivă, dureri de inimă, respirație urât mirositoare, comportament inadecvat, scleroză, paralizie, probleme gastro-intestinale, impotență, menstruație dureroasă, excitare și iritație sexuală. organele genitale, necesitatea normalizării imunității, beriberi de primăvară, lipsa de nutriție a componentei de carne etc. În prezent, utilizarea agaricului muscă detoxificat ca componentă suplimentară sau principală biologic activă a alimentelor este utilizată pe scară largă de către populația din centrul și regiunile sudice ale părții europene a Rusiei, în Urali, în Siberia de Vest și de Sud. O astfel de utilizare (în scopuri de normalizare, medicinale și nutriționale) este similară cu utilizarea alimentară și medicinală tradițională a ciupercilor porcini și a chanterellelor.
Ce e serios de citit pe subiect
Arora D. Ciuperci Demistificate (ediția a II-a). Berkeley: Ten Speed Press, 1986.
Benjamin. D. R. Ciuperci: otrăvuri și panacee — un manual pentru naturaliști, micologi și medici. New York: W.H. Freeman & Company, 1995.
Biziulevicius G.A., Vaitkuviene A. Profitând de experiența în utilizarea etnomedicinală a ciupercilor: Activitățile antiinflamatorii și farmacologice conexe ale extractului etanolic de agaric mușcă (Amanita muscaria) merită o evaluare modernă. ipoteze medicale. 2007; 69:946-966.
Biziulevicius G.A. Decocturile de ciuperci, un produs rezidual din procesarea alimentelor, pot fi o sursă potențial valoroasă de substanțe imunostimulatoare și anticanceroase. Ipoteze Med. 2007; 69:693-694.
Bohn, J. A. și BeMiller, J. N. (1 → 3)-β-d-glucani ca modificatori ai răspunsului biologic: o revizuire a relațiilor structură-activitate funcțională. Polimeri carbohidrați. 1995; 28:3-14.
Isao Yoshida, Tadashi Kiho. Polizaharide în ciuperci. XXXVII. Activități imunomodulatoare ale derivaților carboximetilați ai glucanilor lineari (l->3)-a-D extrași din corpurile fructifere ale Agrocybe cylindracea și Amanita muscaria. Biol. Farmacă. Taur. 1996; 19(1):114-121.
Isokauppila T. Ciuperci vindecătoare. Un ghid practic și culinar pentru utilizarea ciupercilor pentru sănătatea întregului corp. Penguin Random House, 2017.
Lindequist U. şi colab. Potentialul farmacologic al ciupercilor. eCAM 2005; 2(3):285-299.
Piqueras J. Amanita muscaria, Amanita pantherina și alții. Banca de date IPCS INTOX. 2008-12-08.
Rubel W., Arora D. A Study of Cultural Bias in Field Guide Determinations of Mushroom comestibilitate Folosind ciuperca iconică, Amanita Muscaria, ca exemplu. botanica economica. 2008; 62(3): 223–43.
Ruthesa A.C., Carbonerob E.R., Cordovac M.M., etc. Fucomanogalactan și glucan din ciuperca Amanita muscaria. Structura și inhibarea durerii inflamatorii. Polimeri carbohidrați. 2013; 98:761-769.
Shaw H. Cum să mănânci în siguranță Amanita Muscaria. honest-food.net, 24-12-2011.
Tadashi Kiho, Masanobu Haga.