În al doilea rând, Nicotiana rustica este doar unul dintre cele 3 ingrediente must-have în rapé. Cele 2 rămase sunt cenușa palmelor Arikury (Syagrus schizophyllum) și Buriti (Mauritia flexuosa), simbolizând Soarele și Luna. Fiecare șaman are propria sa rețetă unică de rapiță, care include până la 30 de componente ale plantelor: flori, frunze, semințe, rădăcini și cenușă de lemn. Unele dintre ele le adună singur, desfășurând un ritual special, în timpul căruia le cere ajutor și putere spiritelor pădurii. Alții instruiesc vânătorii și copiii să-l obțină.
În al treilea rând, rapéul nu este gata până când șamanul (numit și paj) nu i-a săvârșit un sacrament și a încărcat pulberea magică cu Forță și Intenție, îndreptându-se către spiritele plantelor, în primul rând către Duma Pai. Un astfel de rapé nu numai că curăță corpul de toxine și câmpul mental de zgomotul informațional, dar ajută și la stabilirea unei conexiuni cu Familia și Sinele Superior. După ce a pregătit un rapé, șamanul trebuie să încerce mai întâi el însuși și abia apoi transmite pudra magică colegilor săi de trib.
Atenție! Multe companii de tutun, de exemplu, în Brazilia, SUA și Germania, produc tuns obișnuit, numindu-l „rapé”. Cel mai probabil, aceasta este o consecință a inexactității istorice: până în secolul al XIX-lea, nobilimea braziliană a preferat să numească orice snuff cu acest nume.